Preloader
Drag
19197420 1 scaled

Baza podataka vaših klijenata i otključavanje njenog potenicjala leže u hvatanju potencijalnih kupaca. Ali šta je zapravo to?

Kao vlasnik preduzeća, znate da su potencijalni klijenti žila kucavica vaše kompanije. Bez stalnog priliva potencijalnih kupaca, vaše poslovanje će se boriti da raste i napreduje. Zato je hvatanje potencijalnih kupaca tako važan aspekt vaše marketinške strategije za vaš brend.

Ali šta je zapravo hvatanje potencijalnih kupaca i kako ga možete koristiti za otključavanje potencijala vaše baze podataka klijenata? U ovom ćemo članku zaroniti u umjetnost hvatanja potencijalnih kupaca i istražiti kako je možete koristiti za rast poslovanja.

Šta podrazumjevamo pod ‘hvatanjem kupaca’?

Hvatanje potencijalnih kupaca je proces prikupljanja informacija od potencijalnih kupaca, kao što su njihovo ime i adresa e-pošte, kako bi se oni pretvorili u potencijalne klijente. Ove informacije se obično prikupljaju putem obrasca za prikupljanje potencijalnih kupaca, koji se može pronaći na web stranici, odredišnoj stranici ili platformi društvenih medija..

Važnost pronalaženja kupaca

Lead capture formby Priscilla Du Preez 🇨🇦 (https://unsplash.com/@priscilladupreez)

Snimanje potencijalnih kupaca je ključno za razvoj brenda jer vam omogućava da izgradite bazu podataka potencijalnih kupaca koju zatim možete njegovati i pretvoriti u kupce koji plaćaju. Bez hvatanja potencijalnih kupaca, ne biste imali načina da doprete do potencijalnih kupaca i pretvorite ih u potencijalne klijente.

Hvatanje potencijalnih kupaca također vam omogućava da prikupite vrijedne informacije o vašim potencijalnim klijentima, kao što su njihova interesovanja i bolne tačke. Ove informacije se zatim mogu koristiti za prilagođavanje vaših marketinških napora i poboljšanje vaše ukupne prodajne strategije.

Kako uhvatiti potencijalne klijente?

Sada kada ste shvatili važnost prikupljanja potencijalnih klijenata, hajde da istražimo neke efikasne načine za privlačenje potencijalnih klijenata za vaše poslovanje.

Koristite obrazac za hvatanje potencijalnih kupaca

Najčešći način za hvatanje potencijalnih klijenata je putem obrasca za hvatanje potencijalnih kupaca. Ovaj obrazac obično traži osnovne informacije, kao što su ime i adresa e-pošte, a može se postaviti na vašu web stranicu, odredišnu stranicu ili platformu društvenih medija.

Da bi vaš obrazac za prikupljanje potencijalnih kupaca bio efikasniji, razmislite o tome da ponudite nešto vrijedno u zamjenu za informacije potencijalnog kupca. Ovo može biti besplatna e-knjiga, webinar ili konsultacije. Ovo ne samo da potiče potencijalne kupce da daju svoje informacije, već vas i pozicionira kao stručnjaka u vašoj industriji.

Iskoristite društvene medije

Platforme društvenih medija, kao što su Facebook i LinkedIn, nude obrasce za prikupljanje potencijalnih kupaca koji se mogu koristiti za prikupljanje informacija od potencijalnih kupaca. Ovi oblici mogu biti visoko ciljani, omogućavajući vam da dosegnete određenu publiku i uhvatite potencijalne klijente za koje postoji veća vjerovatnoća da će se pretvoriti.

Također možete koristiti društvene mreže da promovirate svoj obrazac za prikupljanje potencijalnih kupaca i usmjerite promet na svoju web stranicu ili odredišnu stranicu. To se može učiniti putem plaćenog oglašavanja ili dijeljenjem vašeg obrasca na vašim profilima društvenih medija.

Koristite se aplikacijom

Stova lead capture appby Ludde Lorentz (https://unsplash.com/@luddelorentz)

Još jedan efikasan način za hvatanje potencijalnih kupaca je korištenje aplikacije za hvatanje potencijalnih kupaca, kao što je Stova. Ova aplikacija vam omogućava da kreirate prilagodljive obrasce za hvatanje potencijalnih kupaca koji se mogu ugraditi na vašu web stranicu ili podijeliti na društvenim mrežama.

Stova takođe nudi funkcije kao što su bodovanje potencijalnih klijenata i segmentacija potencijalnih klijenata, koje vam mogu pomoći da odredite prioritete i efikasnije ciljate svoje potencijalne klijente. Uz Stova, također možete pratiti performanse vaših obrazaca za prikupljanje potencijalnih kupaca i donositi odluke na temelju podataka kako biste poboljšali svoju strategiju hvatanja potencijalnih kupaca.

Implementirajte strategiju

Da biste istinski otključali potencijal vaše baze podataka o kupcima, važno je imati dobro definiranu strategiju hvatanja potencijalnih kupaca. Ova strategija treba da opiše kako ćete uhvatiti potencijalne klijente, koje ćete informacije prikupiti i kako ćete njegovati i pretvoriti te potencijalne klijente u kupce koji plaćaju.

Vaša strategija hvatanja potencijalnih kupaca također treba uključivati ​​plan za praćenje potencijalnih klijenata i ostanak u kontaktu s njima putem e-mail marketinga, društvenih medija ili drugih kanala. To će vam pomoći da vaše poslovanje bude na vrhuncu i povećati šanse za pretvaranje potencijalnih klijenata u kupce.

Uloga tehnologije

Technology plays a crucial role in lead capture, as it allows you to automate and streamline the process. Here are some ways technology can help you capture leads more effectively.

Obrasci za hvatanje potencijalnih kupaca

Kao što je ranije spomenuto, obrasci za hvatanje potencijalnih kupaca su ključna komponenta hvatanja potencijalnih kupaca. Uz pomoć tehnologije možete kreirati prilagodljive forme koje su vizualno privlačne i jednostavne za korištenje. Također možete integrirati ove obrasce sa svojim CRM sistemom kako biste osigurali da su sve informacije o potencijalnim klijentima uhvaćene i pohranjene na jednom mjestu.

Skorovanje

Bodovanje potencijalnih klijenata je proces dodjeljivanja vrijednosti svakom potencijalnom klijentu na osnovu njegovog ponašanja i interakcije s vašim poslovanjem. Ovo vam omogućava da odredite prioritet svojih potencijalnih klijenata i fokusirate se na one za koje postoji najveća vjerovatnoća da će izvršiti konverziju. Uz pomoć tehnologije, možete automatizirati proces bodovanja potencijalnih kupaca i uštedjeti vrijeme i resurse.

Segmentacija potencijalnih kupaca

Dubsado lead capture formby Antonio Francisco (https://unsplash.com/@reduceddesign)

Segmentacija potencijalnih kupaca je proces podjele vaših potencijalnih klijenata u različite grupe na osnovu njihovih karakteristika i ponašanja. Ovo vam omogućava da prilagodite svoje marketinške napore i poruke svakoj grupi, povećavajući šanse za konverziju.

Tehnologija vam može pomoći da efikasnije segmentirate potencijalne klijente pružanjem podataka i uvida koji mogu dati informaciju vašoj strategiji segmentacije. Na primjer, uz pomoć aplikacije za hvatanje potencijalnih kupaca kao što je Dubsado, možete segmentirati svoje potencijalne klijente na osnovu njihovih interesa, lokacije ili djelatnosti.

Primjeri uspješnog hvatanja potencijalnih kupaca iz stvarnog svijeta

Pogledajmo neke primjere iz stvarnog svijeta poduzeća koja su uspješno koristila hvatanje olova kako bi povećala svoju bazu podataka o kupcima i pokrenula poslovni rast.

HubSpot

HubSpot, vodeća marketinška i prodajna softverska kompanija, nudi razne obrasce za hvatanje potencijalnih kupaca na svojoj web stranici. Ovi oblici su vizuelno privlačni i nude vrijedne resurse, kao što su e-knjige i webinari, u zamjenu za informacije potencijalnog kupca.

HubSpot također koristi bodovanje i segmentaciju potencijalnih klijenata da bi efikasnije odredio prioritete i ciljao njihove potencijalne klijente. To im je pomoglo da povećaju svoju bazu podataka kupaca i povećaju stope konverzije.

Airbnb

Airbnb, popularna platforma za iznajmljivanje na odmoru, koristi društvene mreže za prikupljanje potencijalnih klijenata i podsticanje rasta poslovanja. Često postavljaju ciljane oglase na Facebooku i Instagramu, promovirajući svoj obrazac za prikupljanje potencijalnih kupaca i nudeći popust ili kredit novim korisnicima koji se prijave.

Ovo je omogućilo Airbnb-u da dosegne širu publiku i uhvati potencijalne klijente za koje je veća vjerovatnoća da će se pretvoriti u kupce koji plaćaju.

Ko je odgovoran za hvatanje potencijalnih kupaca?

Lead capture toolsby ThisisEngineering RAEng (https://unsplash.com/@thisisengineering)

Snimanje potencijalnih kupaca je timski rad i trebao bi uključivati ​​suradnju između vaših marketinških i prodajnih timova. Vaš marketinški tim je odgovoran za kreiranje i promociju obrazaca za prikupljanje potencijalnih kupaca, dok je vaš prodajni tim odgovoran za praćenje potencijalnih klijenata i njihovo pretvaranje u kupce.

Također je važno imati određenu osobu ili tim koji je odgovoran za upravljanje vašom strategijom hvatanja potencijalnih kupaca i osiguravanje da se svi potencijalni klijenti pravilno njeguju i pretvaraju.

Zaklučak

Prikupljanje potencijalnih klijenata je ključni aspekt vaše marketinške strategije i može vam pomoći da otključate potencijal vaše baze podataka kupaca. Koristeći tehnologiju i implementirajući dobro definiranu strategiju hvatanja potencijalnih klijenata, možete uhvatiti više potencijalnih klijenata, efikasno ih njegovati i podsticati rast poslovanja. Stoga nemojte čekati, pronađite nas u Sara Centru u Sarajevu i počnite implementirati hvatanje olova u svoje poslovanje već danas!za

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *